Wax Painting

Encaustic art schilderijzer
Encaustic art schilderijzer


Encaustic art tekenpen (stylus of styler)
Encaustic art tekenpen


Encaustic art wasblokjes
Encaustic art wasblokjes

Encaustic art papier
Encaustic art papier

 

 

Encaustic art: materialen

 

Welke materialen heeft u nodig om aan de slag te gaan:
  1. Een warmtebron
  2. Encaustic art wasblokjes (in diverse kleuren)
  3. Encaustic art papier (in diverse formaten)
  4. Onderlegger van (werk)papier waarop geknoeid kan worden
  5. Doos met tissues / rol met keukenpapier
  6. Doorzichtige bijenwas/ kleurloze waxinelichtjes

 

Uitleg over de materialen:
De warmtebron bij Encaustic art kan zijn een speciaal schilderijzer*, een tekenpen (ookwel stylus of styler genaamd), een hotair(gun)** of bijvoorbeeld een hotplate. Ook kan er gebruik worden gemaakt van een combinatie van deze warmtebronnen. Zorg ervoor dat de warmtebron niet te heet staat, anders gaat de bijenwas roken en stinken en ook het speciale papier gaat dan kapot (het papier bestaat uit meerdere lagen en als de warmtebron te heet is ontstaan er luchtbellen tussen deze lagen in). Zorg ervoor dat de warmtebron ook weer niet te koud staat, anders smelt de was niet goed en gaat het strijken erg stroef.

*kan ook met een reisstrijkijzer, maar deze is wel minder geschikt
**kan ook met een fŲhn, maar deze is ook weer minder geschikt

De Encaustic art wasblokjes zijn gemaakt van bijenwas en zijn gifvrij. De wasblokjes smelten bij ongeveer 62-65 graden. Er zijn (momenteel) 48 verschillende kleuren wasblokjes verkrijgbaar.

Het papier waarmee gewerkt wordt bij Encaustic art is speciaal gecoat papier (een soort fotopapier). Doordat er een coatlaagje op zit blijft de bijenwas als ware op het papier liggen. Indien er “gewoon” papier gebruikt zou worden zou de bijenwas in het papier trekken en kan er niet meer mee gewerkt worden. Fotopapier kan gebruikt worden maar is minder geschikt, omdat het minder goed tegen warmte kan kunnen er eerder luchtbellen ontstaan.

Om het schilderijzer schoon te maken heeft u tissues of keukenpapier nodig en doorzichtige bijenwas of kleurloze waxinelichtjes. Smelt een beetje bijenwas/waxinelichtje op de zool van het schildersijzer en wrijf daarna met een tissue/keukenpapier langs de zool en de zijkant (pas op voor uw vingers). Herhaal de handelingen totdat de zool weer helemaal schoon is.