Wax Painting

Boeken (Engels):

boek 1

 

 

 

 

 

boek 2

 

 

 

 

 


 

DVD's (Engels):

dvd 1

 

 

 

 

 

dvd 2

 

 

 

 

 

DVD (Nederlands):

dvd 3

 

 

 

 

 

 

Encaustic art: tegenwoordig ook weer hip


In het kort is Encaustic art schilderen met gekleurd bijenwas op speciaal papier met behulp van een warmtebron (zoals bijvoorbeeld een speciaal schilderijzer).

Michael Bossom (uit Engeland) heeft deze manier van schilderen weer tot “leven” gewekt. In 1987 begon hij met het verhitten van (bijen)was om er op die manier mee te kunnen “schilderen”. Michael heeft ook diverse boeken geschreven en instructie DVD’s gemaakt.

In Nederland en ver daarbuiten heeft Elisabeth van Uden de Encaustic art vanaf 1991 weer populair(der) gemaakt. Zelf heeft Elisabeth de eerste beginselen van Michael Bossom geleerd. Daarna heeft ze de diverse technieken zelf verder ontwikkeld en verfijnd. Het werken met de hotair is onder andere een specialiteit van haar. In Helmond geeft Elisabeth cursussen op de Internationale Encaustic Schilderschool (Academie), daarnaast heeft ze ook een DVD gemaakt.

Encaustic art kan iedereen (leren), u hoeft geen ervaringen te hebben met bijvoorbeeld tekenen of schilderen. Deze creatieve hobby kan worden uitgevoerd van mensen tussen de 8 en 88.

Van te voren weet ik nooit wat het resultaat zal zijn, dat maakt het zo anders als andere creatieve hobby’s. Geen “tekening” is hetzelfde, ook al zou ik proberen twee dezelfde tekeningen te maken zou dit niet lukken.

Door de bijenwas te verwarmen wordt deze vloeibaar. Zolang het vloeibaar is kan de compositie steeds aangepast worden en deze zal dan ook steeds veranderen (doe het niet te lang anders vloeien alle kleuren samen).

Als de bijenwas stolt, krijgt de tekening zijn blijvende vorm, deze vorm is bijna altijd onvoorspelbaar. Door de tekening op te wrijven met een zachte doek ontstaat er een mooie glans. Als laatste kan de tekening een sealing krijgen, waardoor de kleuren en glans goed bewaard blijven.

Mocht u een tekening hebben gemaakt en deze ook al hebben opgewreven, waardoor er een mooie glans ontstaat, maar u bent toch nog niet helemaal tevreden, dan kan de tekening nog steeds aangepast worden. Door er met het schilderijzer over heen te gaan maakt u de bijenwas weer vloeibaar en kan de compositie weer veranderd worden. Als de tekening echter na het opwrijven een sealing heeft gekregen, dan kan de tekening niet meer veranderd worden.
 

Het maken van wax paintings is:
  1. Rustgevend
  2. Inspirerend
  3. Ontspannend
  4. Therapeutisch
  5. Verhelderend
  6. Inzicht gevend
  7. En vooral erg creatief