Wax Painting

Wilt u meer over technieken te weten komen (en bovendien gelijk zien hoe deze tot stand komen)?
http://www.encaustic.tv/

Encaustic art: technieken


Om verschillende vormen en effecten te maken kunt u bijvoorbeeld met het speciale Encaustic art schilderijzer op papier:
 1. Strijken
 2. Stempelen
 3. Zigzaggen
 4. Strepen
 5. Tippen
 6. Deppen

 

Strijken
Strijken doe ik met het schilderijzer door deze zachtjes over het papier te laten glijden. Er hoeft (bijna) geen druk gezet te worden.

Voorbeeld:
Encaustic art strijken

Stempelen
Stempelen (soms ook wel tamponeren genoemd) doe ik door het schilderijzer eerst op het papier neer te zetten en daarna recht omhoog te trekken. Wanneer de zool van het papier gehaald wordt ontstaat er een soort “zuigende’ beweging van de was, waardoor de bijenwas naar elkaar toetrekt. Hierdoor ontstaan de zogenaamde adertjes. Deze adertjes kunnen klein gemaakt worden (met weinig bijenwas op de zool) en groot gemaakt worden (met veel bijenwas op de zool).

Voorbeeld:
Encaustic art stempelen 1

Voorbeeld:
Encaustic art stempelen 2

Zigzaggen
Er kan op twee manieren zigzagbewegingen worden gemaakt:

Met het schilderijzer van links naar rechts en weer terug (en dan langzaam omlaag gaan).

  Voorbeeld:
  Encaustic art zigzaggen 1

  Met het schilderijzer als ware van omhoog naar omlaag en daarna weer kort omhoog en daarna weer omlaag (en dan langzaam omlaag gaan).

  Voorbeeld:
  Encaustic art zigzaggen 2

  Strepen
  Strepen doe ik met de zijkant van het schilderijzer. Hierdoor ontstaan er een soort strepen op de tekening. Zo ontstaat er bijvoorbeeld riet.

  Voorbeeld:
  Encaustic art strepen

  Tippen
  Tippen doe ik met de punt van het schilderijzer. Ik houd eerst de punt tegen de bijenwas aan, waardoor er een klein beetje bijenwas aan de punt komt te zitten en hiermee kan ik daarna dan kleine stipjes zetten op de tekening. Zo ontstaan er bijvoorbeeld bloemen.

  Voorbeeld:
  Encaustic art tippen

  PS. Dit tippen kunt u ook met de Encaustic art tekenpen (stylus/styler) doen.

  Deppen
  Deppen doe ik niet met het schilderijzer, maar met tissues (dezelfde waarmee het schilderijzer ook schoongemaakt kan worden). Als de bijenwas nog warm en vloeibaar is kan ik met een tissue heel goed deppen en zo de “overtollige” bijenwas weghalen van de tekening. Op deze manier ontstaat er een heel apart effect.

  Voorbeeld:
  Encaustic art deppen